5 ingrediënten voor een goed boek

Voor iedereen is een goed boek net iets anders. Iedereen heeft wel een paar dingen die hij/zij graag ziet in een boek en zo heb ik die ook! Benieuwd wat voor mij de ingrediënten zijn voor een goed boek? Lees dan snel verder!

Vloeiende schrijfstijl

Het eerste aller belangrijkste voor mij is een vloeiende schrijfstijl. Bij sommige boeken merk je dat vanaf het eerste hoofdstuk al. Soms is een verhaal helemaal niet zo geweldig, maar leest het gewoon super fijn omdat het zo vloeiend geschreven is. Hierdoor lees je een boek ook vaak snel uit. Veel van mijn favoriete schrijvers hebben een vloeiende schrijfstijl zoals: Rainbow Rowell, Jenn Bennett, Jenny Han en Morgan Matson.

 Minstens één grappig karakter

Voor mij moet er minstens één grappig karakter zijn. Vaak is dat een sidecharacter. Vaak zijn dit ook mijn favoriete personages in een boek. Voorbeelden van dit soort karakters zijn Kenji van de shatter me serie, Chubs van the darkest minds trilogie en Simon van The mortal instruments serie. Voor mi maakt een serie zoals hiervoor genoemd net even wat luchtiger en leuker!

Diepe doordachte karakters

Ik vind het heel erg fijn als de karakters in een boek goed beschreven worden. Niet alleen hoe ze eruit zien, maar vooral wat voor personen het zijn. Daardoor voelen de karakters een stuk echter aan. Ik kan er bijvoorbeeld heel slecht tegen als een karakters ineens iets heel erg onverwachts doet wat totaal niet bij dat karakters past, maar de schrijver dat alleen zo heeft gedaan voor het verhaal.

Goede wereldomschrijving

In contemporarys is dit een stuke minder belangrijk, maar in sc-fi, dystopians en fantasy boeken is dit heel belangrijk dat dit goed gedaan wordt. Niets is vervelender dan een boek lezen en je hebt echt geen idee hoe de wereld er in het boek nou eigenlijk uitziet. Ik vind dat heel erg frustrerend.

Angsty romance

Voor mij hoeft er niet per se romantiek in een boek te zitten, maar ik vind het wel altijd heel erg leuk, mits het goed gedaan is. Het liefst zie ik angsty romance. Dat de twee niet heel makkelijk bij elkaar komen. Ook leuk vind ik als twee karakters elkaar eerst helemaal niet mogen en dan toch verliefd worden. En verboden liefde doet het natuurlijk ook altijd goed!

Wat maakt voor jou echt een goed boek?

One Comment

  1. Ik ben het helemaal met jouw ingrediënten eens. Als ik kijk naar de kinderboeken die mij aanspreken kan ik mij ook in jouw ingrediënten vinden. Al vind ik het daar ook belangrijk dat er spanning en/of humor inzitten. Het leuke is dat ik de humor soms al wel snap, maar dat een groot deel van mijn klas dit nog niet door heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *