5 slimme spaartips!

Spaartips

Of je nou veel geld hebt of weinig, sparen is altijd handig voor later. Als je nou echt krap zit, of graag wat geld bespaart dan heb ik een paar handige spaartips voor jullie. Ik heb ook spaartips voor als je net als ik een boekenliefhebber bent!

Maak een lijstje

Daar kom ik weer met mijn lijstjes hoor! Ik maakt echt voor alles een lijstje, maar door lijstjes te maken heb je een beter overzicht. Ik maakt elke maand een lijstje met wat ik nodig heb die maand. Zet als eerste je maandelijkse kosten erop, zoals huur en je telefoonrekening. Voor mij is dan altijd het volgende wat ik erop zet welke boeken ik wil kopen. Dan is bijvoorbeeld mijn mascara of shampoo op en dat schrijf ik ook op. Zet overal het bedrag achter en tel het bij elkaar op. Haal dat bedrag af van wat er maandelijks binnenkomt en dan weet je of je nog genoeg geld hebt om ook die nieuwe broek te  kopen!

Koop evenveel boeken per maand als dat je er leest

Dit is een tip voor mijn mede boekliefhebbers. Ik lees ongeveer 4 boeken per maand en ik koop ook (meestal) maar 4 boeken per maand. Ik bestel aan het einde van de maand de boeken die ik de volgende maand wil lezen, op die manier heb ik nooit een hele boekenkast vol staan met ongelezen boeken.  Ook een tip is om je boeken bij bookdepository te bestellen. Daar heb je geen verzendkosten, waardoor het wel maximaal 2 weken kan duren voordat je je boeken binnen krijgt. Maar boeken zijn vaak een stuk goedkoper daar dan in de winkel of bol.com.

Boeken ruilen of verkopen op bol.com

Ik moet eigenlijk weer hoognodig mijn kast opruimen om te kijken welke boeken ik wel kan verkopen of ruilen. Op bol.com zet je boeken heel makkelijk te koop! Je moet er wel rekening mee houden dat je de verzendkosten moet betalen. Ik zit bij de bookseverafter boekenclub op Goodreads en we hebben daar een boekenruil topic. Ik vertelde daarin dat ik een boek te ruil had en een paar dagen later had ik een boek geruild met iemand! Zij woonde dicht bij mij, dus toen ben ik erheen gegaan ook omdat mijn boek niet in de brievenbus paste. Maar normaal gesproken kan je het boek gewoon naar elkaar opsturen en dan hoef je alleen de verzendkosten te betalen! Zo heb je voor weinig geld weer een nieuw boek.

Denk vooruit

Misschien heb je deze maand wel geld over en denk je ik ga lekker shoppen, maar wat als je de maand erna bijvoorbeeld heel veel verjaardagen hebt? Ik heb bijvoorbeeld in de herfst onwijs veel verjaardagen en daar moet ik wel altijd rekening mee houden.

Shoppen in je eigen kledingkast

Ik deed dit laatst en toen kwam ik erachter dat ik eigenlijk best nog wel veel leuke kleding heb. Of zo kom je erachter dat je nog een heel leuk oud shirtje achterin je kast hebt liggen. Als je kleding anders combineert dan komt een oud kledingstuk weer helemaal tot leven.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *