Mijn ervaring met digitaal lezen

samsung

Digitaal lezen versus fysieke boeken. De oneindige strijd! Ik heb ervaring met beide en ik denk dat het voor iedereen een persoonlijke kwestie is. Benieuwd naar mijn ervaring met digitaal lezen en of ik liever voor fysieke boeken ga of E-books? Lees dan snel verder!

Hoe kom ik nu aan mijn boeken

Ik bestel eigenlijk mijn meeste boeken bij Bookdepository. Dit is een Engelse webshop die meer dan 100.000 Engelse boeken verkoopt, maar ook boeken in andere talen zoals Duits, Frans en Spaans. Handig als je bijvoorbeeld een boek voor school nodig hebt. Ze leveren wereldwijd zónder verzendkosten! Ik heb mijn boeken altijd binnen twee weken binnen. De levertijd is dus wel wat langer dan gemiddeld. De klantenservice is trouwens ook heel erg goed. Vaak gaat dit via hun twitter, want op mails reageren ze zelden. Ik heb al twee keer een nieuw boek opgestuurd gekregen. Één keer omdat een boek beschadigd was en één keer was een boek niet aangekomen. Super netjes dus!

Daarnaast ga ik wel eens naar de bibliotheek uitverkoop bij ons in de stad. Om de zoveel maanden hebben ze weer een uitverkoop van boeken voor vaak maar een euro per stuk! Ik zit er ook aan te denken om misschien weer een abonnement te nemen bij de bibliotheek. Scheelt toch weer een hoop geld.

Als laatste heb ik nog het geluk dat ik ook wel eens recensie exemplaren ontvang van uitgevers. Als hiervan een review online staat, vermeld ik ook altijd dat ik het boek gekregen heb.

After

After begon als een verhaal op Wattpad geschreven door Anna Todd en dat was mijn eerste ervaring met digitaal lezen. Later zijn de After boeken ook uitgegeven als fysieke boeken. After is eigenlijk een fanfictie over Harry Styles en de andere leden van One direction. In de fysieke boeken die zijn uitgekomen zijn wel de namen veranderd. Ik denk dat als je begint met digitaal lezen het een slimme keus is om te beginnen met een fanfictie of een ander verslavend verhaal/boek. Het boek is dan namelijk makkelijk te lezen en zo kan je goed wennen aan het lezen van een digitaal boek.

E-books lezen op telefoon

Ik las de After boeken toen op mijn telefoon, maar dat is niet heel erg fijn als je een wat kleinere telefoon hebt. Een wat grote telefoon zoals de Samsung galaxy note 9 is daar wel heel erg geschikt voor! De galaxy note 9 heeft namelijk een scherm van 6,4 inch. Dan zou je bijvoorbeeld wel heel makkelijk een E-book echt overal kunnen lezen, want dan heb je altijd een boek bij de hand, zonder dat je er één mee moet sleuren. Ik heb zelf geen Samsung galaxy note 9, maar dit is wel een goede reden dat ik voor een grotere telefoon zou gaan.

E-books lezen op Ipad

De verborgen geschiedenis van ons is één van de boeken die ik op de ipad als E-book gelezen heb. Ik kreeg dit boek voor een recensie en ik leende de ipad van mijn moeder. Wat ik gelijk al merkte is dat ik het boek veel sneller las dan een fysiek boek. Wel pas ik altijd de achtergrond aan naar zwart en de letters in het wit. Hierdoor is het scherm niet zo fel en krijg je niet zo snel last van je ogen. Dat is wel een nadeel van het lezen op een ipad (of telefoon). Dan is een e-reader natuurlijk veel fijner, want het scherm daarvan geeft geen licht af. Daarentegen heb je geen lampje nodig als je leest op een ipad. Een ipad vind ik persoonlijk niet zo heel fijn vast te houden. Ik krijg snel last van mijn polsen.

Voor en nadelen van digitaal lezen

Voordelen

  • Minder zwaar
  • E-books zijn altijd en overal te koop
  • E-books zijn vaak goedkoper (ook al vind ik dat vaak wel meevallen)

Nadelen:

  • E-books kan je niet verzamelen (Ik word zelf altijd blij van mijn volle boekenkast)
  • Geen “boekengeur”
  • Ipad/e-reader zijn niet handig vast te houden
  • Snel last van je ogen (tenzij je een E-reader aanschaft)
  • Accu kan leeg gaan van het device waarop je leest
  • Je kan een E-book niet laten signeren

Volgens mij is het wel duidelijk waar mijn voorkeur heen gaat. Ik houd persoonlijk gewoon veel te veel van het gevoel van fysieke boeken. Ik zou voor geen goud mijn mooie kleurrijke boekenkast willen verruilen.

Dit is een gesponsorde blogpost.

2 Comments

  1. Ik lees tegenwoordig ook best veel op m’n iPad, gewoon omdat het makkelijker is. Maar het liefst koop ik nog altijd fysieke boeken, zoals het hoort ;p. Fijne tip voor boekenwinkel trouwens. Die kende ik nog niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *