Review Organicup! werkt het echt zo goed?

Review organicup

Je kent ze vast wel, de menstruatie cups. Je hebt tegenwoordig veel verschillende, maar ik heb de Organicup getest! Het klinkt veelbelovend, Je brengt hem erin en je kan hem tot wel 12 uur laten zitten, spoelt hem om en brengt hem weer in en dat is het totdat je niet meer ongesteld bent. Ik heb ook niet zulke goede verhalen gehoord… Dus ben je benieuwd naar mijn ervaring met de organicup? Lees dan snel verder!

Wat is het?

Organicup is een herbruikbare vervanging voor tampons en maandverband. Je kan hem inhouden voor ongeveer 12 uur, zonder te lekken! Je kan ongeveer 10 jaar met een organicup doen. Je brengt hem ’s ochtends in en haalt hem er ’s avonds weer uit, spoelt hem om en doet hetzelfde tot de volgende ochtend. Zo vergeet je bijna dat je ongesteld bent! De organicup is Chemical free.

Er zijn twee maten. Maar A voor vrouwen die nog nooit bevallen zijn en maar B voor vrouwen die wel bevallen zijn. Ik testte maat A.

Hoe werkt het?

Als eerst doe je de organicup uitkoken. Je doet hem in een beker/glas/kom en doet er kokend water bij en laat hem 5 minuten uitkoken. Was je handen voordat je hem in gaat brengen. Er zijn twee manieren op hem te vouwen. De C-fold en de punch down fold. Oefen welke voor jou het beste werkt. Breng de cup zo ver mogelijk en laat hem vacuüm zuigen. Als je de stem voelt zitten, kan je die altijd een klein stukje afknippen.

De Organicup kan je 12 uur inlaten, ook tijdens het slapen! Als je wat hevige vloeit, kan je hem vaker verwisselen. Was ook je handen voordat je hem eruit haalt. Spreid je benen en knijp voorzichtig aan de onderkant van de cup. Trek niet alleen aan de stem! Gooi de cup leeg in het toilet en spoel de cup om en breng hem weer in. Als er geen water in de buurt is, kan je hem afvegen met toiletpapier en weer omspoelen als je thuis bent. Als je niet meer ongesteld bent kook hem dan weer uit!

Mijn ervaring

Nadat ik de cup 5 minuten had uitgekookt en mijn handen had gewassen ging ik hem proberen in te brengen. Ik was best wel een beetje nerveus, omdat ik ook veel negatieve verhalen had gehoord. Ik raad trouwens aan om hem al te testen voordat je ongesteld bent! Het inbrengen ging eigenlijk verassend snel en makkelijk! Dat was al een opluchting. De eerste keer durfde ik hem niet zo lang in te laten en ook had ik voor de zekerheid ook maandverband om. Ik voelde hem wel zitten en het voelde alsof ik weer voor het eerst een tampon in had en ook voelde het heel droog. De eerste keer eruit halen ging best met wat moeite en ik raad aan om hem er in de douche uit te halen. Dan kan je hem ook heel makkelijk gelijk weer omspoelen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best wel een beetje vies vond, maar je moet er gewoon even over heen stappen. Toen deed ik hem weer in voor de nacht.

De nacht was goed gegaan en de rest van de tweede dag ook! De derde dag had ik hem niet goed ingebracht. Ik twijfelde al toen ik hem erin bracht of hij wel helemaal was uitgeklapt en dat was niet dus zo. Goed langs de randen checken dus! Hij had dus gelekt en gelukkig had ik ook een inlegkruisje in! Na 3 dagen voelde ik hem eigenlijk helemaal niet meer zitten en de tweede keer dat ik ongesteld was, ging alles super makkelijk en nu wil ik niet meer anders!

Voordelen:

 • Maar 2 keer per dag verwisselen
 • Je lekt niet
 • Je voelt hem niet
 • Beter voor het milieu
 • Goedkoper dan elke maand tampons en/of maandverband kopen

Nadelen:

 • Je moet er even aan wennen

Ik kan letterlijk geen ander nadeel verzinnen! Ik vind dit echt een super goed uitvinding en ik ga nooit meer aan de tampons of maandverband. Je moet er even aan wennen, maar als je eenmaal gewend bent (ik was al gewend na 3 dagen) dan wil je echt niets anders meer. De organicup is online verkrijgbaar voor €24,00 en ook bij de trekpleister en kruidvat sinds kort voor €21,99

3 Comments

 1. Ik ben er ook heel blij mee. Ik gebruik de cup sinds deze maand. Het ‘droog’ oefenen ging bij mij niet zo goed omdat die dan niet openklapte. Ik gebruik wel een andere vouw. Ik duw de rand aan 1 kant een beetje naar beneden onder de rand er tegen over, als de punch down maar dan wat minder ver naar beneden. Dan vouw ik de rechtse bovenhoek naar linksonder.
  Tampons voelde ik altijd heel de dag pijnlijk zitten en bij maandverband had ik het idee dat iedereen het kon ruiken.
  De cup voel ik helemaal niet zitten en ik lek er niks naast.
  Ik verschoon de cup wel 3 keer per dag, maar dan zit die nog niet eens halfvol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *