Stoppen met de pil

stoppen met de pil

Ik ben nu bijna 6 maanden gestopt met de pil. Ik vond het zelf ook fijn om artikelen te lezen over ervaringen van meiden die ook gestopt waren, daarom maak ik dit artikel. Ik ga vertellen waarom ik gestopt ben met de pil en hoe mijn ervaring is!

Als eerste zal ik vertellen waarom ik gestopt ben met de pil. Ik was 14 of 15 toen ik begon aan de pil. Ik ben begonnen aan de pil omdat ik heel onregelmatig ongesteld was en ook viel ik flauw en moest ik overgeven als ik ongesteld was. Niet zo heel erg fijn natuurlijk, maar gelukkig hielp de pil! Ik heb dus ongeveer 7 jaar de pil geslikt.

Ik hoorde steeds vaker in het nieuws en online dat de pil helemaal niet zo goed voor je is. Zo kan je onder andere trombose krijgen, verlaagt je vruchtbaarheid en verhoogt de kans op een depressie. Dit en nog veel meer is gekomen uit verschillende onderzoeken. Ook had ik last van stemmingswisselingen. Toen de uitslag naar buiten kwam van het Deense onderzoek of de pil echt het risico geeft op een depressie nam ik de keuze om te stoppen.

De eerste maand zonder pil – november

Als eerste was ik bang dat ik en heel erg onregelmatig ongesteld zou zijn en heel erg last zou hebben van de ongesteldheid. Ik moet eerlijk zeggen dat de eerste maand niet zo heel erg fijn was. Ik had elke dag last van hoofdpijn en slapeloosheid. Wat ik wel merkte is dat ik na twee weken merkte dat ik veel opgewekter was dan voorheen! Dat vond ik heel erg fijn om te merken. Ook was de eerste maand zonder de pil mijn huid een stuk vetter. Mijn eerste menstruatie was een week later dan met de pil. Die menstruatie was wel oke en ik had wel iets minder last dan normaal. Na een maand ging gelukkig de hoofdpijn en slapeloosheid weg!

De tweede maand zonder pil – december

In de tweede maand ging ik me wel wat beter voelen. Zoals ik al zei ging de hoofdpijn en slapeloosheid weg. Ook verdween mijn vettere huid gelukkig! Het enige nadeel was dus dat ik in december niet ongesteld ben geworden. Ik sloeg over, waardoor ik mij niet zo heel erg goed voelde. In de periode dat ik ongesteld moest worden had ik wel last van alle verschijnselen van ongesteld zijn, maar ik vloeide niet. Heel vervelend!

De derde maand zonder pil – januari

In januari werd ik gelukkig weer ongesteld en ook nog eens ronde de 20e en rond die tijd was ook mijn menstruatie in november! Mijn menstruatie was zoveel beter. Ik had normaal heel erg last van hoofdpijn, moeheid, rugpijn, buikpijn en misselijkheid. Dit was zoveel minder en voelde me tijdens mijn menstruatie een stuk beter.

De vierde maand zonder pil – februari

Dit was de eerste keer dat ik helemaal goed en op tijd ongesteld werd! Ik was eigenlijk maar 2/3 dagen echt ongesteld en dat is onwijs kort en natuurlijk super fijn. Ik had nog steeds veel minder last van menstruatie klachten!

De vijfde maand zonder pil – maart

In maart werd ik ineens een week eerder ongesteld dan dat de Maya app zei, maar er zat wel precies 3 weken tussen mijn vorige menstruatie. Ik had al zo’n gevoel dat ik het eerder zou worden, omdat ik heel de week al een opgeblazen gevoel had en ook was ik een down. Ik voelde het dus goed aan! Weer was ik maar 3/4 dagen ongesteld en had ik er minder last van dan met de pil!

Ik had zeker niet verwacht dat in ik in één keer regelmatig ongesteld zou zijn, maar na dus ongeveer 3 of 4 maanden was ik weer bijna helemaal regelmatig ongesteld! Ik heb veel minder last van mijn menstruatie en mijn menstruatie een stuk korter! Wel merkte ik dat ik een stuk emotioneler ben tijdens mijn menstruatie. Maar als ik niet ongesteld ben voel ik me echt zo veel beter als met de pil, dat ik die ene emotionele week maar voor lief neem. Mijn lichaam en geest voelt gewoon zoveel beter dat ik echt niet meer aan de pil wil!

Voordelen:

  • korter ongesteld
  • minder last tijdens menstruatie
  • veel vrolijker en opgewekter

Nadelen:

  • Je lichaam moet er even aan wennen
  • Je moet een nieuw anticonceptie kiezen

unnamed

Maya app

Ik heb trouwens de Maya app gebruikt om mijn menstruatie bij te houden. Dit is een super handige gratis app. Je kan in de app noteren wanneer je ongesteld bent, hoe lang en wat je klachten zijn. Als je regelmatig ongesteld ben dan geeft hij ook aan wanneer je vruchtbaar bent, dat is dus wanneer je eisprong is. Handig om te weten als je zwanger wilt worden! Hij geeft ook aan wanneer je onveilig bent, dus dat je te dicht bij je eisprong zit en ook wanneer je wel veilig bent. Maar het handigste vind ik dat de app aangeeft wanneer je je volgende menstruatie kan verwachten! Je zou ook je temperatuur erin kunnen zetten, dat is namelijk een andere manier van anticonceptie die steeds populairder wordt.

Dit is mijn persoonlijke ervaring en die is gelukkig heel erg positief. Dit wil niet zeggen dat het stoppen van de pil voor iedereen werkt. Doe wat goed voelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *